Franarea pe timp de iarna
Distanta de franare

Pastreaza o distanta mai mare intre autovehiculul pe care il conduci si cel din fata ta. Distanta de franare pe o suprafata alunecoasa este de 2 ori mai mare decat pe una uscata.

Cum franezi pe o suprafata alunecoasa?

In cazul in care nu trebuie sa franezi brusc, apasa usor pe frana si schimba intr-o treapta de viteza inferioara (daca ai masina cu transmisie manuala). Manevrele bruste de franare nu sunt recomandate in astfel de situatii.

Alunecarea? Apasa ambreiajul si apoi elibereaza-l usor!

Daca simti ca masina aluneca, imediat apasa ambreiajul. Acesta permite autovehiculului sa recastige aderenta. Eliberand usor ambreiajul vei castiga din nou aderenta. Reflexul natural este sa cauti posibilele obstacole pe care le-ai putea lovi, dar cel mai bine este sa te concentrezi pe locul sau traseul catre care coduci.

Franarea de urgenta

Incepand cu 2003, toate autovehiculele sunt fabricate cu sistem ABS. Datorita acestui sistem anti-fanare, nu mai trebuie sa-ti faci griji cand apesi pedala de franare in plina forta. Pedala poate incepe sa vibreze: este ABS-ul care actioneaza, poti continua sa apesi pe pedala.